Çıyan
Çiyanlar, çok hızlı hareket eden, uzun vücuda sahip bir böcektir. İri türleri zehirlidir, fakat allerji vakaları haricinde tehlikeli değildir. Birçoğu boy olarak küçük olduğundan deriyi delemez. Antarktika dışında heryerde yaşarlar. Arılarda olduğu gibi şahdamar, göz gibi organlar sakınılmalıdır, ısırılan yere buz uygulanması ağrıyı geçirir. Çiyan insanı sokarsa deride yanma, kaşıntı, kızarma, kabarma, bulantı, kusma, iştahsızlık ve baş ağrısı vb şikâyetler görülür. Boyları 1 mm ile 30 cm arasıda değişir. Zararlıları yiyerek beslenir.
Tesbih böceğinin bir akrabası olup, daha yavaş ve zararsız olan diğer çöpçül kırkayaklarda her boğumda iki çift bacak varken, çiyanlardada bir çift bacak olması ikisini ayırteder. Etçil beslenen çiyanların irilerinin utangaç olsada tehdit esnasında ısırabilmesine karşın kırkayaklar ise genel kanının aksine sokmaz ve ısırmaz, dokunulduğunda veya tehlike sezince hemen kıvırılıp ölü taklidi yapar, bazı dev kırkayak türlerinin kitinli derisinden tehlike anında kıvrılınca salgıladığı antibiyotik toksin nedeniyle ezilmesi allerjilere yol açabilir. Göze dokunulursa su ile yıkanmalı, yutulmamasına dikkat edilmelidir. Gösterişli türleri pet olarak evcilleştirilebilir. Bilinen en sosyal kırkayak türü Tanzanya asıllı pembe ayaktır. Asabi olmayıp, evcilleştirildikten sonra kıvrılmamaktadır.
Tropik iklimlerdedeki çıyanlar en fazla 30 cm olabilirler. Böcek olmaktan çok karides türevi eklem bacaklılardır.

Çıyanların Yaşam Yerleri
Çiyan haşereleri en çok bina çevrelerinde görülür. Çiyan çayırlık, taş altı gibi yerlerde sıkça görülebilir. Çiyan dış ortamlarda nemli yerleri yaşamak için seçer. Çiyan iç alanlara geldiğinde duvar çatlaklarına, kapı-pencere pervazlarına, bodrum ve çatıya yuva yapar.
Çiyanlarla Mücadele / İlaçlama Yöntemleri
Çiyanla mücadelede, üreme alanları boşaltılarak bu alanlarda kalıcı ilaçlar ile uygulama yapılmalıdır. Çiyan ve benzeri türler, oldukça zor ölen haşerelerdir bu bakımdan ilaçlama için kullanılan ilaçlar yoğun ve keskin olmalıdır.
Çiyan ilaçlama için kullanılan ilaçlama yöntemleri farklıdır, fakat bunlardan en çok tercih edileni sisleme yöntemidir. Canlı yakalandıkları takdirde ise Potasyum Siyanür ya da etil asetatla hazırlanmış şişelerde öldürülürler.
çiyan ilaçlama,çiyan ilaçlama şirketleri, istanbul çiyan ilaçlama,çiyan ilaçlama firmaları
